| RIBA Chartered Architecture Practice in Winchester, Hampshire
Screen Shot m2.jpg

M2 House

Paul Cashin Architects 'PCA' is a creative RIBA (Royal Institute of British Architects) Chartered Architecture practice based in Winchester, Hampshire. PCA takes a design-led approach to the practise of contemporary architecture, believing that well thought and considered design is essential to the creation of successful architectural space.

The practice undertakes contemporary architectural design projects across residential, commercial and civic sectors of the construction industry. Currently having a number of live projects across Winchester, Hampshire and the South Coast including one-off new build houses, extensions and commercial business projects.


As a small practice, our strength lies in our inclusive and personal approach, working directly with clients, consultants, and contractors, encouraging the cross over between architecture and other areas of art and design.

We are in a consistent state of process, working through a range of media including physical and computer models, hand and computer drawings, sketching and conceptual diagrams, discussions and presentations.

Paul Cashin Architects was founded in 2012 by Paul Cashin. Paul studied Architecture at the Universities of Portsmouth and Vienna, graduating in 2011 with an RIBA Presidents Medal nomination. He has worked for numerous practices, including Design Engine Architects working on contemporary university, school, housing and one-off house projects between 2008 and 2012. Paul has also taught at the University of Portsmouth and was a member of the Project Office for the school. Paul started PCA in 2012 which has set up offices in Winchester in 2016.

Paul is an RIBA Chartered Architect registered with the ARB.

 

M2 House      

Scheme: New Build One-Off House   /   Client: Private   /   Type: Residential   /   Location: Brighton & Hove, East Sussex

 

M2 is a new contemporary dwelling, nestled between two existing houses, overlooking the English Channel in Brighton, Sussex.  The brief asks for alterations to the existing house and then to design a modern new build property, sited alongside.

We believe that the natural response is to work with the exposed saline environment, thin and narrow site proportion, roof height limitation and proximity to neighbouring properties, as well as the relationship with the existing house.  Our proposal therefore takes into account these constraints and focuses on the internal arrangement of living and sleeping spaces and their respective views over the landscape.

The resulting design is a modern 4 bedroom, split-level house with a sub-level parking and storage garage below. Careful consideration between the circulation and hierarchy of spaces results in contrasting experiences from room to room - some have constrained and focused views over the garden or horizon, while others benefit from expansive vistas over the sea or sky.

Externally, the form of the new dwelling draws upon the proportions of the neighbouring houses. White render and zinc relate the proposal with its surroundings, concrete is used as an 'honest' material expression reflective of the buildings sub-level construction. Finally, timber cladding articulates the finer details of the scheme.

The finish and decoration of the interior is similar in character to the external appearance. Concrete floors, timber clad walls and bespoke furniture complement white walls and soffits, to create a modern waterfront home atmosphere. Strategically placed openings and roof lights create a play and interchange of different internal views and light wells.

For more examples of our contemporary architecture designs please view our selected projects here, or if you would like to discuss a project please view our contact page here.