RIBA Chartered Practice
DSCN1264.jpg

New Energy Yoga Studio | Commercial Project

Paul Cashin Architects 'PCA' is a creative RIBA (Royal Institute of British Architects) Chartered Architecture practice based in Winchester, Hampshire. PCA takes a design-led approach to the practise of contemporary architecture, believing that well thought and considered design is essential to the creation of successful architectural space.

The practice undertakes contemporary architectural design projects across residential, commercial and civic sectors of the construction industry. Currently having a number of live projects across Winchester, Hampshire and the South Coast including one-off new build houses, extensions and commercial business projects.


As a small practice, our strength lies in our inclusive and personal approach, working directly with clients, consultants, and contractors, encouraging the cross over between architecture and other areas of art and design.

We are in a consistent state of process, working through a range of media including physical and computer models, hand and computer drawings, sketching and conceptual diagrams, discussions and presentations.

Paul Cashin Architects was founded in 2012 by Paul Cashin. Paul studied Architecture at the Universities of Portsmouth and Vienna, graduating in 2011 with an RIBA Presidents Medal nomination. He has worked for numerous practices, including Design Engine Architects working on contemporary university, school, housing and one-off house projects between 2008 and 2012. Paul has also taught at the University of Portsmouth and was a member of the Project Office for the school. Paul started PCA in 2012 which has set up offices in Winchester in 2016.

Paul is an RIBA Chartered Architect registered with the ARB.

 

New Energy Yoga Studio | Winchester, Hampshire

Yoga Studio, Building Renovation and Change of Use

Status: Completed 2016

Client: Private  

Type: Commercial

 

This project involves the refurbishment of a city centre post office building in Winchester, Hampshire.  The new tenants wish to transform the two storey office building into a new contemporary yoga studio, with a dedicated consultation space and specialist classes.

We have been asked to create an overall vision for the studio which not only works within the constraints of the existing building, but also complies with the ambition of the business owners in creating a dedicated and supportive environment for yoga.

Our concept is to create a welcome area on the ground floor which entices new members to mingle with current practitioners, before changing and preparing for a class. Natural materials give feeling of physicality, time and depth to the space.  The first floor then hosts the studio space and storage areas for mats, blocks, and suspension equipment.  The mediating space between these two levels is the staircase, which will be dimly lit and finished in dark materials, adding to the atmospheric experience and create a sense of separation when moving between floors.

For more examples of our contemporary architecture designs please view our selected projects here, or if you would like to discuss a project please view our contact page here.