| RIBA Chartered Architecture Practice in Winchester, Hampshire
04.jpg

Lockerley

Paul Cashin Architects 'PCA' is a creative RIBA (Royal Institute of British Architects) Chartered Architecture practice based in Winchester, Hampshire. PCA takes a design-led approach to the practise of contemporary architecture, believing that well thought and considered design is essential to the creation of successful architectural space.

The practice undertakes contemporary architectural design projects across residential, commercial and civic sectors of the construction industry. Currently having a number of live projects across Winchester, Hampshire and the South Coast including one-off new build houses, extensions and commercial business projects.


As a small practice, our strength lies in our inclusive and personal approach, working directly with clients, consultants, and contractors, encouraging the cross over between architecture and other areas of art and design.

We are in a consistent state of process, working through a range of media including physical and computer models, hand and computer drawings, sketching and conceptual diagrams, discussions and presentations.

Paul Cashin Architects was founded in 2012 by Paul Cashin. Paul studied Architecture at the Universities of Portsmouth and Vienna, graduating in 2011 with an RIBA Presidents Medal nomination. He has worked for numerous practices, including Design Engine Architects working on contemporary university, school, housing and one-off house projects between 2008 and 2012. Paul has also taught at the University of Portsmouth and was a member of the Project Office for the school. Paul started PCA in 2012 which has set up offices in Winchester in 2016.

Paul is an RIBA Chartered Architect registered with the ARB.

 

LOCKERLEY

Scheme: Barn Conversion   /   Client: Private   /   Type: Residential   /   Location: Hampshire

Lockerley is a barn conversion project in western Hampshire. The existing building is dilapidated, suffering from a lack of use. It is detached from the main road by a listed wall.

This feasibility study proposed the demolition of unsuitable structure, leaving the two gable walls to be used as the basis for reconstructing the barn form but adapting it for residential use and habitation as a family home according to modern building standards.

The existing listed wall becomes a parameter for the design approach. It forms a boundary to the garden while an opening in the wall provides single access through to the public highway. It was important to maintain a considered design approach - using recognisable rural forms and materials from the local vernacular buildings and styles, but applied in a contemporary and modern articulation. This helps to create a building that both fits within and relates to its surroundings but that can also be appreciated as a distinct, considered and subtle piece of contemporary architecture.

The heaviness of the stone clad gables provide a clear architectural framework for the timber panelled living spaces. The facade on the western edge allows for a fully fenestrated series of these timber sliding panels and hinged shutters, drawing from the aesthetics of traditional working barn buildings. Glazed sliding doors frame views to the natural landscape. These doors open onto a timber walkway that leads to the wild meadow site which falls away to the river Test at the western boundary to the property. In use, this allows the whole building to be ‘opened up’ in order to utilise the benefits of cross-ventilation in the summer, whilst also offering protection during the colder winter months.

Inside, the same considered approach of the interaction between traditional rural aesthetics and contemporary design is continued throughout the living spaces. The dwelling features double height spaces at either end, further enforcing the gable form to the interior.

For more examples of our contemporary architecture designs please view our selected projects here, or if you would like to discuss a project please view our contact page here.