RIBA Chartered Practice

St Catherines Contemporary Modern Extension Winchester Hampshire

Paul Cashin Architects 'PCA' is a creative RIBA (Royal Institute of British Architects) Chartered Architecture practice based in Winchester, Hampshire. PCA takes a design-led approach to the practise of contemporary architecture, believing that well thought and considered design is essential to the creation of successful architectural space.

The practice undertakes contemporary architectural design projects across residential, commercial and civic sectors of the construction industry. Currently having a number of live projects across Winchester, Hampshire and the South Coast including one-off new build houses, extensions and commercial business projects.


As a small practice, our strength lies in our inclusive and personal approach, working directly with clients, consultants, and contractors, encouraging the cross over between architecture and other areas of art and design.

We are in a consistent state of process, working through a range of media including physical and computer models, hand and computer drawings, sketching and conceptual diagrams, discussions and presentations.

Paul Cashin Architects was founded in 2012 by Paul Cashin. Paul studied Architecture at the Universities of Portsmouth and Vienna, graduating in 2011 with an RIBA Presidents Medal nomination. He has worked for numerous practices, including Design Engine Architects working on contemporary university, school, housing and one-off house projects between 2008 and 2012. Paul has also taught at the University of Portsmouth and was a member of the Project Office for the school. Paul started PCA in 2012 which has set up offices in Winchester in 2016.

Paul is an RIBA Chartered Architect registered with the ARB.

ST CATHERINE'S, Winchester, Hampshire

Extension

Scheme: Rear Extension   /   Client: Private   /   Type: Residential   /   Location: Winchester, Hampshire

 

This semi-detached property on St Catherine's Road in Winchester, Hampshire overlooks the eastern part of the city and playing fields towards the South Downs.  Though it is Victorian in character, this is most prominent on the front elevation, as viewed from the roadside. The rear of the house is in need of modification and the number of bedrooms increased from two to four, to update the appearance of the building and give the house enough room to accommodate the clients growing family.

The proposal includes the removal of the the lean-to conservatory at the back of the house, opening up the rear of the house to the full width of the site, and constructing a red brick ground level contemporary and open plan kitchen and dining space that connects to the garden through a large opening fitted with full height glazed sliding doors. The sedum roof of this single storey element softens the view of the rear garden from the second storey.

Above this the scheme expands the existing first floor area outwards to create new bedrooms and bathroom spaces. This element is wrapped in vertical zinc panels.  Slot windows focus the views to the distant hills of the South Downs whilst being careful to limit overlooking to neighbouring rear gardens. The basement space is linked to the street with a dedicated entrance for a home office. The contemporary design of the extension proposal offsets against the existing Victorian building and is distinctively different in appearance while improving the way the house occupied and expanding the potential of the property, rather than create a pastiche design copying the existing architectural language which may have been unconvincing in such a situation.

 

For more examples of our contemporary architecture designs please view our selected projects here, or if you would like to discuss a project please view our contact page here.