| RIBA Chartered Architecture Practice in Winchester, Hampshire

Paul Cashin Architects | Contemporary Chartered Architects in Winchester, Hampshire / News

Paul Cashin Architects 'PCA' is a creative RIBA (Royal Institute of British Architects) Chartered Architecture practice based in Winchester, Hampshire. PCA takes a design-led approach to the practise of contemporary architecture, believing that well thought and considered design is essential to the creation of successful architectural space.

The practice undertakes contemporary architectural design projects across residential, commercial and civic sectors of the construction industry. Currently having a number of live projects across Winchester, Hampshire and the South Coast including one-off new build houses, extensions and commercial business projects.


As a small practice, our strength lies in our inclusive and personal approach, working directly with clients, consultants, and contractors, encouraging the cross over between architecture and other areas of art and design.

We are in a consistent state of process, working through a range of media including physical and computer models, hand and computer drawings, sketching and conceptual diagrams, discussions and presentations.

Paul Cashin Architects was founded in 2012 by Paul Cashin. Paul studied Architecture at the Universities of Portsmouth and Vienna, graduating in 2011 with an RIBA Presidents Medal nomination. He has worked for numerous practices, including Design Engine Architects working on contemporary university, school, housing and one-off house projects between 2008 and 2012. Paul has also taught at the University of Portsmouth and was a member of the Project Office for the school. Paul started PCA in 2012 which has set up offices in Winchester in 2016.

Paul is an RIBA Chartered Architect registered with the ARB.

Paul Cashin Architects - Planning Awarded for New Extension Project in Winchester, Hampshire

Paul Cashin Architects are pleased to announce that we have been awarded planning permission for a contemporary rear extension to an existing detached Georgian house in Winchester, Hampshire.

The main building is of Georgian origin, although there are few remaining existing features due to change and use over time. The existing house is constructed of masonry with a slate tile roof. To the roadside, the brick is mostly painted white in addition to rendered aspects of the facade. Other material features include white painted timber, white uPVC window bay, as well as black uPVC guttering.

To the rear, the main house is of a red brick appearance. There is an existing single storey extension that includes materials such as white painted brick and cyan painted timber windows. Alongside this there is a side extension in a conservatory fashion. Neither extension is visible from the roadside and views from the neighbouring property are minimal and limited.

Prior to submitting for planning permission, Paul Cashin Architects presented an initial concept at a pre-application consultation with the local Winchester authority. The design was then developed in further collaboration with the clients in order that it respond to their needs, requirements and aspirations.

The resulting scheme proposes to remove an existing conservatory and construct a single storey extension in its place, of a contemporary aesthetic. This scheme would infill the L-shaped rear of the existing property and effectively ‘square off’ the rear elevation. The proposal will enable the house to better meet the requirements of the clients’ active family. The proposal includes: kitchen, open-plan living/dining, utility, additional storage and minor landscaping works for a new patio. The setting and positioning of the proposed footprint are in accordance with the existing single storey extension. The proportions remain similar, although the proposal will provide the house with added space and a more functional layout.

Internally, the distinction between the existing and the new will be marked by moving through a short passageway where concealed pocket doors provide access to added ancillary spaces such as a store and large utility room. The passageway leads to the new open-plan dining/living space with island kitchen area, that will benefit from views out to the garden through full height sliding glass doors. This multi-functional space will be lit from above by a large roof light, while secondary views to the garden will be provided through smaller side windows. A flush threshold to the boundary between interior and exterior, along with a stepped ceiling height, will give a sense that the spaces are leading out from the house and into the garden. Externally, the extension will be rendered white and completed to a high level of finish that reflect the modern and contemporary nature of the project.

 

For more examples of our contemporary architecture designs please view our selected projects here, or if you would like to discuss a project please view our contact page here.