RIBA Chartered Practice
34. High Street House.jpg

Marshall House | Extension to Listed Building | Under Construction

Paul Cashin Architects 'PCA' is a creative RIBA (Royal Institute of British Architects) Chartered Architecture practice based in Winchester, Hampshire. PCA takes a design-led approach to the practise of contemporary architecture, believing that well thought and considered design is essential to the creation of successful architectural space.

The practice undertakes contemporary architectural design projects across residential, commercial and civic sectors of the construction industry. Currently having a number of live projects across Winchester, Hampshire and the South Coast including one-off new build houses, extensions and commercial business projects.


As a small practice, our strength lies in our inclusive and personal approach, working directly with clients, consultants, and contractors, encouraging the cross over between architecture and other areas of art and design.

We are in a consistent state of process, working through a range of media including physical and computer models, hand and computer drawings, sketching and conceptual diagrams, discussions and presentations.

Paul Cashin Architects was founded in 2012 by Paul Cashin. Paul studied Architecture at the Universities of Portsmouth and Vienna, graduating in 2011 with an RIBA Presidents Medal nomination. He has worked for numerous practices, including Design Engine Architects working on contemporary university, school, housing and one-off house projects between 2008 and 2012. Paul has also taught at the University of Portsmouth and was a member of the Project Office for the school. Paul started PCA in 2012 which has set up offices in Winchester in 2016.

Paul is an RIBA Chartered Architect registered with the ARB.

 

Marshall House | Twyford, Winchester, Hampshire

Rear Extension to Grade II Listed House

Status: Completed

Client: Private  

Type: Residential

Photography: Richard Chivers  

Marshall House is an extension to a Grade II listed dwelling in the village of Twyford, near Winchester, Hampshire. The original house dates from the 17th Century, although it had been remodelled and extended during the late 18th Century.

The clients contacted us to explore the potential to extend their home in order to suit their growing family and active lifestyle. Due to the constraints of living in a listed building, they were unsure as to what development possibilities were available. The brief was to replace an existing lean-to and 20th century conservatory with a new extension in a modern, contemporary approach. The design was developed in close consultation with the local authority as well as their historic environment department, in order to respect the existing property and work to achieve a positive planning outcome.

Like many older buildings, the dwelling had been adjusted here and there, and updated at numerous points over time. The interior of the existing property has a charm and a character - in part down to the age of the property, various bits of work over time and the wear and tear of the collective history of its past occupants. These spaces are dark, dimly lit and cosy. They have low ceilings, small windows, little cubby holes and odd corners. Walls are not parallel or perpendicular, there are steps up and down and places where you must watch not to bang your head.

The extension is accessed via a small link portion that provides a clear distinction between the old and new structures. The initial concept is centred on the idea of contrasts. The link aims to have the effect of walking through a portal into a seemingly different dwelling, that is modern, bright, light and airy with clean lines and white walls. However, complementary aspects are also incorporated, such as the strategic placement of windows and roof lights in order to cast light over walls and corners to create little nooks and private views. The overall form of the extension is informed by the awkward shape and uses of the site, resulting in the walls not being parallel in plan and splaying out at different irregular angles.

Externally, timber larch cladding is used as the primary material. This is painted black with a heavy duty barn paint, that is both long lasting and cost effective. The black finish of the extension contrasts with the white painted brickwork at the rear and side of the original house. The external colour palette of both structures is in opposition to the reality of the interior spaces. Although timber cladding is a fairly standard, commonplace material, visual depth and distinction has been created through the articulation of the boards. The inclusion of timber fins changes the way shadows are cast across the external surface during the day. Whilst at night, these are illuminated by external lighting.

A secondary entrance to the house is provided through a concealed door that is finished to match the profile of the cladding. This opens to a boot/utility room, from which a new shower room can be accessed, before proceeding to the new open plan living space and dining area.

For more examples of our contemporary architecture designs please view our selected projects here, or if you would like to discuss a project please view our contact page here.